Applications
alias
atlas
bruwater
zonnekaart
brugeoTool
dashboard
embed
infiltrasoil
login
metadata
plannen en projecten
queries
studio
termen
Composants
Administration
Guidelines
queries
-
- Algemene informatie
- Creatie van een zoekopdracht
- Bekijken van de resultaten van een zoekopdracht
- Bekijken van de resultaten van een zoekopdracht in tabelvorm
- Selectie van een regel uit de tabel: samenvatting en link naar het project
- Bekijken van de resultaten in cartografische vorm
- Exporteren van de resultaten van een zoekopdracht als CSV
- Creatie van een kaart met een onderschrift van een zoekopdracht
- Grenzen en mogelijkheden
Algemene informatie
De applicatie queries laat u toe om projecten gecodeerd in de applicatie plannen en projecten te filteren en te extraheren om ze te raadplegen in de vorm van een lijst, ze bruikbaar te maken voor export in een spreadsheet, of om dynamische kaarten te maken.
Om dit te doen, biedt de applicatie een speciale wizard voor zoekopdrachten, die gebruikers die niet bekend zijn met SQL in staat stelt om gegevens op een meer semantische basis op te zoeken.
In een tweede stap, als de zoekopdracht eenmaal opgebouwd is, is het mogelijk om te kiezen welke informatie deel uitmaakt van het resultaat van deze zoekopdracht.
Een zoekopdracht kan worden opgeslagen voor persoonlijk gebruik of worden gedeeld met andere gebruikers van de applicatie.
Het resultaat van de zoekopdracht is dynamisch, wat betekent dat het altijd actuele resultaten presenteert, afhankelijk van wat er in de applicatie plannen en projecten is gecodeerd, in tabel- of kaartvorm.
Voorbeeld van resultaat van een zoekopdracht
Creatie van een zoekopdracht
Creatie van een zoekfilter
Het is mogelijk om projecten vanuit verschillende invalshoeken te filteren:
- op basis van gestructureerde informatie
- op geografische basis
- op basis van labers
Filteren op basis van gestructureerde informatie
Bekijk de animatie
Filteren op basis van ruimtelijke zoekopdracht
Bekijk de animatie 1
Bekijk de animatie 2
Het is mogelijk om projecten ruimtelijk te filteren (bv. “alle projecten in een bepaald gebied”). Om dit te doen, kan men een gebied kiezen uit een bestaande referentielaag, of het zoekgebied met de hand te tekenen.
De referentielagen worden beheerd door de verantwoordelijken van de databank.
Combineren van filters
Bekijk de animatie
Het is mogelijk om filters te combineren voor fijnere zoekresultaten. Zoals bijvoorbeeld: “projecten van dit type EN in dit gebied EN met deze status”.
Keuze van de projectinformatie die in de resultaten moet worden weergegeven
Bekijk de animatie
Zodra de eerste stap van het beschrijven van de filters is voltooid, wordt de zoekopdracht uitgevoerd en worden de resultaten gepresenteerd.
Op deze pagina is het mogelijk om per project de informatie te definiëren die wordt gepresenteerd.
De structuur van de informatie is complex, vooral met meerdere velden, zodat het soms nodig is om aan te geven hoe de gegevens worden samengevoegd.
Bewaren van een zoekopdracht
In dit stadium kan de zoekopdracht worden opgeslagen, die de filters en de keuze van de te presenteren informatie zal registreren.
Vervolgens dient de opdracht te worden benoemd.
Standaard wordt de opdracht enkel persoonlijk opgeslagen en is ze niet beschikbaar voor andere gebruikers van de applicatie.
Publicatie van een zoekopdracht voor andere gebruikers van het platform
Een tweede stap in de publicatiemodule maakt de zoekopdracht beschikbaar voor de andere gebruikers van het platform.
Naast de titel kan ook een beschrijving toegevoegd worden in dit stadium.
Noot: Bij het bewerken van een gedeelde zoekopdracht is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het elders gebruikt kan worden.
Publicatie van ruimtelijke gegevens van een zoekopdracht om kaarten te maken
Ten slotte kan het, indien deze zoekopdracht ruimtelijke gegevens oplevert, interessant zijn om deze ook te publiceren, zodat ze in de applicatie studio beschikbaar zijn en zodat er kaarten van gemaakt kunnen worden.
Geografische vormen kunnen drie soorten (punten, lijnen en veelhoeken) zijn, het is mogelijk om slechts één van deze lagen te publiceren.
De beschrijving, titel en auteur van de eerste zoekopdracht zullen worden gebruikt als meta-informatie voor deze gegevenslagen.
Noot: Het is niet mogelijk om de ruimtelijke lagen rechtstreeks uit deze interface te verwijderen, omdat het noodzakelijk is om de kaarten te kunnen identificeren waar gebruik van gemaakt wordt. Dit is echter wel mogelijk in de administratie van het platform.
Bekijken van de resultaten van een zoekopdracht
Bekijken van de resultaten van een zoekopdracht in tabelvorm
De eenvoudigste vorm van presentatie van de resultaten is een tabel.
Het is mogelijk om de elementen van deze tabel te sorteren en te filteren.
Voor meer informatie over het gebruik van de tabel in cartostation, zie de documentatie van dit specifieke onderdeel.
Selectie van een regel uit de tabel: samenvatting en link naar het project
Wanneer een rij van de tabel is geselecteerd, wordt een informatieblad met een samenvatting gepresenteerd voor een gemakkelijke lezing.
Deze fiche geeft ook een directe link naar de volledige fiche in de applicatie plannen en projecten, om het vollediger te kunnen bekijken, of om er informatie aan toe te voegen.
Bekijken van de resultaten in cartografische vorm
Naast de tabel kan een kaartweergave worden geactiveerd.
Deze laatste presenteert enkel projecten met een geometrische vorm.
Bij het selecteren van een rij in de tabel zoomt de kaart automatisch in op het geselecteerde element en markeert het automatisch.
Als het project geen geometrische vorm bevat, wordt dit in de samenvatting vermeld.
Exporteren van de resultaten van een zoekopdracht als CSV
De tabel met zoekresultaten kan worden geëxporteerd in een veelzijdig en gemeenschappelijk formaat (.csv).
TIP: Als u bij het importeren van een CSV-bestand in Excel of een ander spreadsheetprogramma problemen hebt met de weergave van speciale tekens (à, è, é, °, œ, û, enz.), zorg er dan voor dat u het bestand met UTF8-codering in uw spreadsheetprogramma hebt geïmporteerd. meer info.
Creatie van een kaart met een onderschrift van een zoekopdracht
Het maken van een ondertitelde en geformatteerde kaart van een zoekopdracht is mogelijk via de applicatie studio, op voorwaarde dat de ruimtelijke laag of lagen uit de zoekopdracht beschikbaar zijn.
Grenzen en mogelijkheden
Deze applicatie biedt een vereenvoudigde en ondersteunde toegang tot datamining.
Desalniettemin kan het niet het hele veld aan mogelijkheden van zoekopdrachten opvangen binnen een ruimtelijke databank met historiek, en blijft het een relatief technisch object.
De applicatie REQUEST vormt echter een belangrijke basis voor een eerste uitbreiding van het gebruikersbestand en maakt het mogelijk om de gegevens in de gecodeerde databank te mobiliseren. In dit verband maakt de toepassing van het delen van zoekopdrachten het mogelijk de technische drempels te verlagen door de interne samenwerking op dit gebied te vereenvoudigen.
In het algemeen biedt de bijzondere positie van deze applicatie een belangrijk potentieel voor de verdere ontwikkeling, maar het gaat erom dat de toepassing ervan op een juiste wijze moet worden afgestemd op de eerste gebruikers en de verwachtingen die daaruit voortvloeien.